maandag 30 september 2013

Onderdelen zoeken

Een onderdeel van de bouw van mijn fiets dat ik zwaar onderschat heb: onderdelen zoeken...

Eerst en vooral een rechthoekige buis van 30mmx10mm met 1.5mm wanddikte. Staat standaard in de meeste catalogi van heel wat leveranciers, maar is niet op voorraad. Voor een bestelling van 1 standaard lengte (6m) wordt je vriendelijk doorverwezen naar de concurrentie, maar ook daar, hetzelfde verhaal.
Vandaag rondgebeld naar alle bedrijven in de buurt, en niets gevonden ;-) Donderdag met mijn leraar eens overleggen wat we daarmee doen.

Mijn collega Bram was zo vriendelijk om alle te laseren stukken uit te tekenen in Solidworks. Het laseren zelf staat momenteel nog even on hold. Indien ik andere buizen moet bestellen voor de vork zal hier en daar een kleine aanpassing nodig zijn.
Ik heb in de les van donderdag al eens een stuk staal van 4mm geplooid om uit te zoeken hoe dit in zijn werk zal gaan als ik het scharnier ga plooien:


Verder ben ik op zoek naar de bronzen bussen voor het scharnier aan de vering van de achterbrug. Deze zijn in de cataloog van SKF te vinden in een wanddikte van 1mm, maar niet in 2mm. Ombouwen zou hier mogelijk zijn, maar ik ga nog even verder op zoek, liefst zou ik een zo goed mogelijke gelijkende "retrokopie" maken...

De rest van vorige les gebruikte ik dan maar om wat bij te leren over het plooien van buizen met grote diameter voor een uitlaat:

Of met Raphael die een Oklahoma Joe barbecue gaat maken:

(sorry voor mijn iets te grote sluitertijd van mijn veel te goedkope gsm ;-)

1 opmerking:

  1. Zou je bij Flevobike niet kunnen navragen of ze nog over die specifieke onderdelen beschikken?

    BeantwoordenVerwijderen